PRATİK ARI SÜTÜ VE ANA ARI ÜRETİMİ
Pratik sistem sayesinde arı sütü ve ana arı üretiminde ki yoğun iş gücü, larva elde etme ve aşılama sürecinde yaşanan zorluklar ortadan kaldırılmıştır. Her arıcı kendi arı sütünü ve damızlık ana arısını üretebilme imkanına sahip olmaktadır. Arı sütü toplanırken oluşan mum karışması veya kirlenmesini engelleyerek kaliteyi artırır. Tüketiciler ise gerçek arı sütü memesini görerek taklit arı sütü olmadığını anlar.
23 Ağustos 2022 13:33
Sistem Yöneticisi
Bu yazımda arı sütünün toplanması ve bu süreci takip eden dönemde kendi ana arınızı da nasıl üreteceğiniz hakkında bilgi vermek istedim. Konumuza cevaben piyasada Avrupa ve Asya modelleri kullanılmaktadır. İki modelde de üretim süreci aynı olmasına rağmen daha çok pratik sağlayan ve arıcıların tercihi olan Asya modeline değineceğim.
1 - Kapak 2- Ana arı ızgarası 3- Petek gözleri 4- Yumurtlama kutusu 5- Çerçeve askısı 6- Arka kapak
Asya modelinde bulunan Ana arı yumurtlama çerçevesi içerisinde 123 adet yumurta gözü olmasından dolayı amatör arıcılar ilk kullanımlarında kendi ihtiyaçlarını karşılayacak miktarda ana arı ve arı sütü üretebilmektedir. Modelin içeriğinde yer alan yumurta tutucuları sayesinde larva transferinde yaşanan problemler ortadan kalkmaktadır.
Yumurta Tutucu Yumurta Tutucu Yüksük Yüksük Kapağı
Asya modelinin içerisinde yer alan, Ana arı yumurtlama çerçevesinin arka kapağını açıp yumurta tutucularını yerleştirerek ön yüzeyine de şekerli su püskürtülür. En az 5-6 arılı çerçevesi ve sağlıklı ana arısı olan bir koloni seçilip bir gün bekletilir. 1 gün sonra yumurtlama çerçevesine ana arı hapsedilir. Ana arı yumurtlama çerçevesinin yüzeyinde yer alan ana arı ızgarası sayesinde işçi arılar çerçevenin içerisine girip çıkabilir. Ana arı konulduktan 4 gün sonra yumurtalar larvaya dönüşecektir. Yumurta tutucularını ana arı yumurtlama çerçevesinden çıkartarak yumurta tutucu yüksük takılarak ‘üretim çerçevesi’ üzerindeki kanala monte edilir.
Üretim çerçevesini ana arısız ve güçlü bir başlatıcı koloniye koyuyoruz. Koloniye verildikten 72 saat sonra plastik yüksükleri üretim çerçevesinden çıkarılarak larvalar bir pens ile atıldıktan sonra yüksük kapağını takarak arı sütü paketleme işlemi tamamlanmış olur. Bu sistemle karakovan şeklinde arı sütü üretilmiş olur.
Ana arı üretimi yapılacaksa, üretim çerçevesi koloniye verildikten 10 gün sonra ( ana arı yumurtladıktan sonra 14. gün ) oluşan ana arı memeleri, ana arısız çiftleştirme kolonilerine dağıtılır. Ana arının dış görünüşüne bakılarak seçilim yapılacağı takdirde üretim çerçevesi koloniye verildikten 10 gün sonra ana arı memelerini, ana arı transfer kafesine bir miktar kek ile birlikte üretim çerçevesine yerleştirildikten sonra güçlü bir koloniye verilir. 16. gün ana arılar memelerden çıkar ve ana arılar seçilerek hazırlanan çiftleştirme kolonilerine verilir.
Pratik sistem sayesinde arı sütü ve ana arı üretiminde ki yoğun iş gücü, larva elde etme ve aşılama sürecinde yaşanan zorluklar ortadan kaldırılmıştır. Her arıcı kendi arı sütünü ve damızlık ana arısını üretebilme imkanına sahip olmaktadır. Arı sütü toplanırken oluşan mum karışması veya kirlenmesini engelleyerek kaliteyi artırır. Tüketiciler ise gerçek arı sütü memesini görerek taklit arı sütü olmadığını anlar.
Temir MAHMUTOĞLU
Ziraat Yüksek Mühendisi